Vadnarancsos eperbefőtt
A befőzőautomatáról
Szeretnénk megismertetni a Weninger Befőzőautomatát mindenkivel, aki a természetes megoldásokat keresi. A befőzőautomata segítségével tartósítószer (és akár cukor) nélkül tehet el befőttet, lekvárt.
Nagyáruházban is kapható befőzőautomata, de ahhoz nincs lekvárfőző betét, és a hőfokot sem lehet folyamatos forralásra állítani. A Weninger család terméke lekvárfőzésre is alkalmas, és aki náluk vásárol, magyar kisvállalkozást támogat. A befőzőautomatákról bővebben itt talál információt.
Eperbefőtt
Az eperbefőtt receptjét a befozoautomata.hu oldalon, és a készülék kézikönyvében található leírás alapján követtük, két módosítással: 5 kg helyett 3 kg eper volt az alapanyag, illetve a főzés legvégén, az üvegekbe merés előtt 6 azaz hat csepp doTerra vadnarancs (Wild Orange) esszenciát kevertünk a lekvárba.
Figyelem! Belsőleges használatra csak 100% tisztaságú, CPTG tanúsítású esszencia használható. Szintetikus anyagokat tartalmazó, higított illóolajokat sem belsőleg, sem a bőrre kenve nem szabad alkalmazni.
Hozzávalók
- 3 kg eper
- 1/2 kg cukor
- 2db alma
- 6 azaz hat csepp Wild Orange esszencia
- 3 nagy és egy kicsi befőttes üveg.
Az elkészítés menete
Az epret a csumától és a barna, sérült részektől megtisztítjuk. A csumázást megkönnyíti az epercsumázó csipesz. (A befozoautomata.hu oldalon kapható).
Az epret alaposan megmossuk és félretesszük, hogy lecsepegjen. A rajta maradó víz megnöveli a főzéshez szükséges időt!
A befőttes üvegeket alaposan elmossuk (kiforrázzuk), lecsepegtetjük. Konyharuhával nem törölgetjük, inkább törlőpapírra állítjuk fejjel lefelé.
A befőzőautomatába 9 liter vizet töltünk, és az automatába helyezzük a lekvárfőző betétet.
Az epret felvagdossuk (ezúttal pl. minden szemet 3-4 darabra). A lekvárfőzőbe tesszük a feldarabolt epret, víz nem kell. Kilogrammonként 1-másfél órával számolhatunk, ebben az esetben 4 óra alatt lett kész a lekvár. Nem kell kevergetni (bár mi kevergettük), nem fog odaégni, nem fog fröcskölni, nem fog köpködni.
Kb. 2 óra elteltével a meghámozott, kimagozott almát apró darabra vágtuk, és az eperhez kevertük. Az alma pektintartalma segít a sűrítésben. Belekevertük a cukrot is.
Ellenőrizzük az automatában a víz szintjét, szükség esetén pótoljuk (forró vízzel).
Ízlés szerint botmixerrel el lehet turmixolni a lekvárt, akár csak részben, vagy teljesen.
A főzés befejezése előtt pár perccel 6 azaz hat csepp doTerra Wild Orange (vadnarancs) olajat adtunk a lekvárhoz.
A lekvárt üvegekbe merjük, és 95 fokos beállítás mellett 35 percig dunsztoljuk a befőzőautomatában.
Amikor a gép jelzi, hogy lejárt a 35 perc, a lekvár készen van. Üvegkiszedő fogóval akár azonnal is kivehetjük és hűlés után a polcra helyezzük. Szárazdunsztra nincs szükség, a lekvár készen van, mégpedig tartósítószer nélkül.