Illóolajok hozzáértéssel

Fiók Áruház

Vadnarancsos eperbefőtt

A befőzőautomatáról

Szeretnénk megismertetni a Weninger Befőzőautomatát mindenkivel, aki a természetes megoldásokat keresi. A befőzőautomata segítségével tartósítószer (és akár cukor) nélkül tehet el befőttet, lekvárt.

Nagyáruházban is kapható befőzőautomata, de ahhoz nincs lekvárfőző betét, és a hőfokot sem lehet folyamatos forralásra állítani. A Weninger család terméke lekvárfőzésre is alkalmas, és aki náluk vásárol, magyar kisvállalkozást támogat. A befőzőautomatákról bővebben itt talál információt.

Eperbefőtt

Az eperbefőtt receptjét a befozoautomata.hu oldalon, és a készülék kézikönyvében található leírás alapján követtük, két módosítással: 5 kg helyett 3 kg eper volt az alapanyag, illetve a főzés legvégén, az üvegekbe merés előtt 6 azaz hat csepp doTerra vadnarancs (Wild Orange) esszenciát kevertünk a lekvárba.

Figyelem! Belsőleges használatra csak 100% tisztaságú, CPTG tanúsítású esszencia használható. Szintetikus anyagokat tartalmazó, higított illóolajokat sem belsőleg, sem a bőrre kenve nem szabad alkalmazni.

Hozzávalók

  • 3 kg eper
  • 1/2 kg cukor
  • 2db alma
  • 6 azaz hat csepp Wild Orange esszencia
  • 3 nagy és egy kicsi befőttes üveg.

Az elkészítés menete

Az epret a csumától és a barna, sérült részektől megtisztítjuk. A csumázást megkönnyíti az epercsumázó csipesz. (A befozoautomata.hu oldalon kapható).

Az epret alaposan megmossuk és félretesszük, hogy lecsepegjen. A rajta maradó víz megnöveli a főzéshez szükséges időt!

A befőttes üvegeket alaposan elmossuk (kiforrázzuk), lecsepegtetjük. Konyharuhával nem törölgetjük, inkább törlőpapírra állítjuk fejjel lefelé.

A befőzőautomatába 9 liter vizet töltünk, és az automatába helyezzük a lekvárfőző betétet.

Az epret felvagdossuk (ezúttal pl. minden szemet 3-4 darabra). A lekvárfőzőbe tesszük a feldarabolt epret, víz nem kell. Kilogrammonként 1-másfél órával számolhatunk, ebben az esetben 4 óra alatt lett kész a lekvár. Nem kell kevergetni (bár mi kevergettük), nem fog odaégni, nem fog fröcskölni, nem fog köpködni.

Kb. 2 óra elteltével a meghámozott, kimagozott almát apró darabra vágtuk, és az eperhez kevertük. Az alma pektintartalma segít a sűrítésben. Belekevertük a cukrot is.

Ellenőrizzük az automatában a víz szintjét, szükség esetén pótoljuk (forró vízzel).

Ízlés szerint botmixerrel el lehet turmixolni a lekvárt, akár csak részben, vagy teljesen. 

A főzés befejezése előtt pár perccel 6 azaz hat csepp doTerra Wild Orange (vadnarancs) olajat adtunk a lekvárhoz.

A lekvárt üvegekbe merjük, és 95 fokos beállítás mellett 35 percig dunsztoljuk a befőzőautomatában.

Amikor a gép jelzi, hogy lejárt a 35 perc, a lekvár készen van. Üvegkiszedő fogóval akár azonnal is kivehetjük és hűlés után a polcra helyezzük. Szárazdunsztra nincs szükség, a lekvár készen van, mégpedig tartósítószer nélkül.

Következzenek a képek

 
Vadnarancsos eperbefőtt - Epercsumázó csipesszel hamar elkészült a 3kg eper. Csak azt vágja ki, amit szükséges! (Késsel túl nagy a veszteség).
Epercsumázó csipesszel hamar elkészült a 3kg eper. Csak azt vágja ki, amit szükséges! (Késsel túl nagy a veszteség).
 
 
Vadnarancsos eperbefőtt - A főzés megkezdésekor...
A főzés megkezdésekor...
 
 
Vadnarancsos eperbefőtt - Kb. másfél óra elteltével.
Kb. másfél óra elteltével.
 
 
Vadnarancsos eperbefőtt - Vadnarancs illóolaj. 3 kg eperhez 6 csepp! (Az üvegben 300 csepp van).
Vadnarancs illóolaj. 3 kg eperhez 6 csepp! (Az üvegben 300 csepp van).
 
 
Vadnarancsos eperbefőtt - Dunsztolás forró vízben. A rács megakadályozza, hogy az üveg közvetlenül érintkezzen a fűtőfelülettel.
Dunsztolás forró vízben. A rács megakadályozza, hogy az üveg közvetlenül érintkezzen a fűtőfelülettel.
 
 
Vadnarancsos eperbefőtt - Ennyi készült.
Ennyi készült.
 
 
Vadnarancsos eperbefőtt - 7. kép

 
Megosztom ezt az oldalt
Levendula
 © aromacentrum.hu, 2024